Faiblesse – serveringsask för en pralin

asken_3 asken_2Gjutet porslin.Denna lilla ask tillhör det bästa av det som tillkom under studietiden på Konstfack. Den var resultatet av en kurs som återkommit i många år, ett samarbete mellan Konstfack, Rörstrand och ­Orrefors, där vi studenter gavs inblick i industrin genom ett formgivningsuppdrag.

Ledorden det året var vardag respektive lyx. Jag valde att kombinera de två orden och gjorde en ask för en enda pralin, i porslin för Rörstrand och i glas för Orrefors. Det strikta reliefmönstret är inspirerat av det flärdfulla 20-talets ArtDeco-stil, samt morgonpromenadens vackra höstfallande kastanjelöv.

Jag tänkte mig en scen för den delikata pralinen som till vardags bör ätas i ental. Upphöjd på sin piedestal gör den större väsen av sig, blir extra lyxig och alldeles tillräcklig.Asken utmärktes med det årliga Rörstrandstipendiet. Dessvärre lade Rörstrand ned sin produktion i Lidköping och stängde fabriken en månad senare så själva innehållet i stipendiet uteblev. En smula bittert för mig, men en katastrof för alla de som jobbade där samt för svensk konstindustri. Reliefmönstret har jag återkommit till i senare arbeten, framförallt i tekannan Till Mormor.